A december szívdobogtató ünnepi hangulatát egyik legkedveltebb jelképe, a Mikulás csokoládéfigura teszi még varázslatosabbá. De vajon mi ennek az édes, ínycsiklandó alaknak, finomságnak az igazi története? Hogyan készülnek egyáltalán ezek a figurák? A CoopShop most ezeket a kérdéseket igyekszik röviden megválaszolni.
A csokimikulások nem csupán ínycsiklandó nassolni valók, hanem mára tulajdonképpen egy hosszú történelmi utazás eredményei is. Az első csokoládé Mikulások megjelenése annak a Henri Nestlé-nek a nevéhez köthető, akinek segítségével, illetve az általa kifejlesztett sűrített tej, mint szükséges hozzávaló révén, Daniel Peter 1885-ben előállította már egyáltalán az első tejcsokit is.
Néhány évvel a tejcsoki piacra kerülése után már a polcokon sorakoztak a csokimikulások is, de akkor persze még masszív, tömör formában jelentek meg, hiszen az üreges csokoládégyártás technológiája csak jóval később, az 1970-es években fejlődött ki, akkor is első sorban alapanyag-takarékossági okokból kifolyólag és technológia adta lehetőség okán.
De ha már megemlítettük a Nestlé nevet – amely mára leginkább a hatalmas vállalatbirodalmat jelenti a legtöbbünk számára – akkor elmondhatjuk, hogy magyarországi, diósgyőri üzeme a világon az egyetlen, kizárólag üreges csokoládéfigurákat gyártó létesítmény a vállalatcsoporton belül.
Az innen származó ünnepi csokoládéfigurák évről-évre eljutnak több mint 25 országba, de még olyan távoli helyekre is, mint például Brazília vagy Japán. Évente több mint 4 ezer tonna csokoládéfigura kerül ki a gyáregységből, hogy az ünnepek közeledtével elvarázsolja az emberek szívét és ízlelőbimbóit.
Az ünnepi csokoládéfigurák, így a Mikulások is -egyébként szinte életre kelnek a diósgyőri Nestlé gyár különleges szobrászműhelyében. Itt a tervezők – mondhatni művészi szinten – első körben papíron tervezik meg és formálják később szoborrá a figurákat és ezek alapján készülnek azután az öntőformák, melyek nem teljes figurát, hanem mindig két fél alakot ölelnek magukban. A csokoládé alapanyagát ezekbe az öntőformákba öntik, sőt, egyes típusok esetében – noha ezek már nem a tradicionális fajták – akár drazsék (pl. Smarties) vagy egyéb élvezeti értéket növelő, különleges élményt és karaktert biztosító hozzávalók is kerülhetnek beléjük. Miután az egyes felekbe öntött forró csokoládémassza kihűl, összeillesztik a két részt, majd kezdődhet a gondos csomagolás. Ez a leírt folyamat egyébként precíz, robotizált formában történik, ám érdekesség, hogy a bonyolultabb figurák precíz kezeket feltételező csomagolása még napjainkban is emberi munkát igényel.
Utóbbi továbbá különleges figyelmet is megkövetel, hiszen a csokoládé Mikulások varázsa ízükön túl éppen az aprólékos részletekben és a pontos illesztésekben rejlik, ezért ezt nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek végzik. Érdekesség, hogy a csomagolás utolsó lépéseként a figurákat még „sminkelik” is – azaz finoman kifényesítik, hogy azok később tökéletesen ragyogjanak majd az üzletekben, vagy az ablakba kihelyezett csizmában, a csomagokban és végső soron pedig a boldog kisgyermekek kezében. Vagy éppen felnőttekében.
Nem utolsó sorban beszéljünk az ízekről is. Világszerte az emberek ízlésvilága különbözik, így természetesen az ünnepi csokoládéfigurák is változatosak ilyen szempontból. Míg Németországban a mentolos ízvilágú csokoládékra is esküsznek, addig Nagy-Britanniában jelenleg a fehér csokoládé a kedvenc.
Elmondható, hogy a diósgyőri gyárban kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból készülnek a csokoládé Mikulások, de itt fejlesztették ki a kekszes, mogyorós vagy gabonapehellyel gazdagított változatokat is, amelyek különböző márkanevek alatt Magyarországon kívül is rendkívül sikeresek.
Webshopunk csokimikulásból is, már-már zavarba ejtően sokféle változatot kínál Kedves Vásárlóink számára, választékunk itt megtalálható!
Kellemes böngészést és nassolást, varázslatos Ünnepeket kívánunk.