Leírás
1584 – A csíki sörfőzés első írásos emléke a Possevino jezsuita szerzetes Transilvania kötetében;
1659 – „En, Cik Szeki Menash(a)ghi mester Szent mihali miclos diak főztem vala sert és az Kadbol meghre(s)zegetet(t)e(m) vala okos Ferenczet és Szebeni Petert..”;
1727 – A csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének leltára: “Eresztő kád 1 / Viricses kád 6 / Viricses tekenyő / Merő sétár 3 / Feredő kád 2 / Szuszék lakattal 1 / Sóőrlő 1”;
1779 – A Szent Antal kápolna protokolluma helyi sörfőzőket említ;
1890 – A Romfeld család már két sörgyárat is működtet;
1974 – Az ipari sörgyártás kezdete. A hagyományos, népi sörfőzés a kommunizmusban megszűnik, a gyárakat később idegen, multinacionális cégek szerzik meg;
2014 – Csíkszentsimonban újjászületik a legenda. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy csíki sörfőzőmesterrel életre kelti az 500 éves receptet, amely a középkori törvények alapján nem használ kémiai anyagot, csak árpát, komlót és vizet.
2017 – Évekig húzódó, igazságtalan jogi támadások eredményeképpen, ideiglenesen elveszítjük a Csíki Sör márkát, de – hála a közösségi összefogásnak – újra visszaszerezzük.
Összetevők:
– Víz
– Árpamaláta
– Komló
Számított tápanyagértékek – 100g:
Energia (kJ) : 192
Energia (kcal) : 46
További információ
Tömeg | 0.86 kg |
---|