A farsang hosszú múltra tekint vissza Magyarországon is, az emberek évszázadok óta ünneplik ezt a vidám eseményt. Az ünnep eredeti jelentése a húsételektől való búcsúzás, mivel a farsang az utolsó lehetőség az évben arra, hogy még bőségesen kiélvezhessük, többek között a húsételeket a húsvétot megelőző böjti időszak előtt.
Ez az időszak tehát az élvezetekről, a szórakozásról és a különleges hagyományok ápolásáról is szól. Az ország különböző részein ilyenkor mind a mai napig különféle farsangi eseményeket tartanak, amelyek összekovácsolják a közösségeket és ünnepi hangulatba hozzák és jókedvre derítik az embereket, a lehangoló téli időszakot követően. Az események közül valószínűleg elég, ha csak a mohácsi busójárást említjük meg, hiszen ez legismertebb és talán legkülönlegesebb magyar farsangi hagyomány és esemény, amelyet Mohácson rendeznek meg.
A busójárás hagyománya is, több száz éves múltra tekint vissza, és a téli időszakot lezáró, tavaszi farsangi ünnepként számon tartják. A busók jelmezekbe öltözve, félelmetes maszkokkal az arcukon vonulnak az utcákon, miközben hatalmas zajt csapnak a hangszereikkel és a dobjaikkal. Ez az régi hagyomány a korabeli hiedelem szerint az emberek védelmét szolgálta a tél gonosz szellemeivel szemben és az új termékeny évszak beköszöntét ünnepelte meg, mára pedig hagyományőrző és természetesen szórakoztató szerepe van az eseménynek.
A szerte az országban rendezett események ünnepi hangulatához természetesen hozzátartozik a jó étel, a gasztronómia is és emiatt az alábbiakban néhány tipikus farsangi időszakban fogyasztott ételt emeltünk ki, nem pusztán ismeretterjesztés, hanem mindinkább kedvcsináló, étvágygerjesztő szándékkal.
Kezdjük mindjárt a legtipikusabbal: a fánkkal. Vagy ahogy Magyarországon sokáig kizárólagosan hívták, a “farsangi fánk”, egy olyan édes sütemény volt mindig, amely szorosan kapcsolódott a farsang ünnepéhez. Mára ez persze kissé megváltozott, hiszen a fánk megszámlálhatatlanul sok ízesítésben, változatban (pl. bécsi fánk, gyűrűs fánk, töltött fánk, stb.) kaphatók az egész év folyamán az üzletekben. Igaz ugyanakkor az is, hogy a farsangi időszakban a fánkfogyasztás ugrásszerűen megnövekszik, ilyen értelemben továbbra is emblematikus étel.
A fánk eredete és története egyébként egészen az ókori időkig nyúlik vissza, hiszen az első említés a fánkról a rómaiakhoz köthető, akik a “frictilia” nevű süteményt készítették, amely hasonló volt a mai fánkhoz. Ezek a korai fánkok különböző formákban és méretekben készültek, és gyakran mézzel vagy cukorral lettek megszórva.
A farsangi fánk tehát különleges kapcsolatban áll a farsangi ünneppel és annak hagyományaival. A farsangi búcsúztató ünnep előtt az emberek ugyanis igyekeztek felhasználni az otthoni élelmiszereiket, különösen a zsírt és a cukrot, ami a böjti időszak alatt tiltott volt. Így születtek meg a farsangi fánkok, melyeket a böjti időszak előtti utolsó bőség jelképeként készítettek. Az édes, puha tészta és a bőséges porcukor vagy lekvár töltelék igazi különlegessé tette ezeket a farsangi finomságokat.
Kétségkívül mai napig a fánk az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb édesség a farsangi időszakban. És bár már nemcsak a farsangi ünnepkörhöz kötődik, hanem már egész évben fogyasztják, a farsangi fánk továbbra is fontos szerepet játszik a magyar konyha és kultúra részeként.
Legyen szó otthoni sütésről vagy boltban vásárlásról, a farsangi fánk mindig különleges finomság marad, amely örömet és ízletes élményt nyújt az ünnepi asztalnál.
A farsangi fánk otthoni elkészítése hagyományosan a családi összejövetelek része lehet és mindjárt itt van egy egyszerű, bevált, hagyományos fánkrecept a CoopShop-tól:
Hozzávalók:
– 500 g COOP finomliszt
– 25 g friss élesztő
– 250 ml langyos COOP UHT tej
– 2 tojás
– 50 g cukor
– 50 g vaj
– 1 csipet só
– valamint lekvár a töltelékhez, illetve porcukor a díszítéshez.
Elkészítés:
- Az élesztőt keverjük el egy kevés langyos tejben, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos lesz.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót.
- Adjuk hozzá az élesztős keveréket, a maradék langyos tejet, a felvert tojásokat és a lágyra olvasztott vajat a liszthez, majd gyúrjuk össze egy rugalmas tésztává.
- Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, majd hagyjuk kelni egy órán keresztül, vagy amíg a duplájára dagad.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd vágjuk ki kör alakú fánkokat egy pohárral vagy fánk vágóval.
- Melegítsünk fel elegendő olajat egy lábasban vagy serpenyőben, majd süssük ki a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára.
- Hagyjuk lecsöpögni a sütés után, majd töltelékezzük meg lekvárral vagy hempergessük meg porcukorban.
Persze ha nincs kedvünk vagy időnk otthon fánkot sütni, számos lehetőség van a fánkok beszerzésére boltjainkban is.
Üzleteinkben, többek között a Félegyházi Pékség hagyományosabb jellegű, kiváló minőségű fánktermékeit, valamint a LaLorraine igen változatos formában megjelenő gyűrűs fánkjait is kínáljuk kedves Vevőink számára.
Az édességek után pedig folytassuk a sós, fűszeres ízeket kedvelők számára ajánlott és szintén hagyományos disznótoros termékekkel.
A véres hurka, a májas hurka és a kolbászok, és egyéb disznótoros termékek, pörköltek, a toros, illetve a töltött káposzta szintén népszerűek a farsangi asztalnál, mivel ezek az ételek hagyományosan a hús fogyasztására készülnek az ünnep előtt, illetve természetesen a téli időszakban.
Szintén népszerű ebben az időszakban a korhelyleves is, amelynek elkészítésére bíztatunk minden kedves olvasónkat, Vásárlónkat. Jó szívvel osztjuk meg a következő receptet Szoky konyhájából!
Minden összetevő beszerzéséhez állunk rendelkezésre itt, a CoopShop-on illetve találkozzunk akár személyesen, üzleteinkben, ahol mindig szeretettel várunk mindenkit!
Végezetül még, örömmel és jókedvvel töltött farsangi ünneplést kívánunk minden kedves olvasónknak, Vásárlónknak!