Mindenki tudja, hogy a tojások az ételek alapvető összetevői, számos étel elkészítésének nélkülözhetetlen elemei.
A következő ábrán látható, hogy táplálkozás- illetve élettani szempontból miért is kell, hogy kitüntetett szerepet szánjunk neki.
Forrás: Agrármarketing Centrum
Ámde ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan használjuk fel őket, fontos, hogy ismerjük a tojások frissességének és tárolásának tudnivalóit.
Éppen ezért ebben a cikkben, mintegy örökzöld témaként szeretnénk megmutatni néhány hasznos információt a tojásokkal kapcsolatban, beleértve azt is, hogyan ellenőrizhetjük a frissességüket és hogyan tároljuk őket megfelelően.
A tojás frissességének ellenőrzése
A tojások frissességének ellenőrzésére több módszer is létezik.
A legkézenfekvőbb természetesen a lejárati dátum (minőség megőrzési idő) ellenőrzése.
A tojások csomagolásán szereplő dátummal kapcsolatban fontos tudni, hogy a megjelölt dátumhoz képest jelentős biztonsági tartalék van, azaz a tojások a lejárati dátum után is biztonsággal felhasználhatók, de, csak ha megfelelően vannak tárolva.
Nézzük akkor a vizsgálati praktikákat.
A „Léböjttojás” teszt
Az egyik legismertebb módszer. Ha szeretnénk ezt elvégezni, akkor először is tegyünk egy tojást egy pohár hideg vízbe és figyeljünk.
Ha a tojás a pohár aljára fekszik és vízszintesen marad, akkor elmondható, hogy friss.
Ha kissé már emelkedik valamelyik fele, de még mindig érinti a pohár alját, esetleg a pohár aljához közel lebeg, akkor még mindig jó minőségű, de figyeljünk, mert a tojást el kell fogyasztani hamarosan. Ha azonban tojás a víz felszínére emelkedik, akkor már nem friss, és nem szabad elfogyasztani.
A tojáshéj vizsgálatával végzett teszt
Kevésbé ismert módszer ugyan, de a tojáshéj vizsgálata is segíthet a frissesség ellenőrzésében. A Friss tojás héja ugyanis sima és fényes, míg egy régebbi tojás héja általában matt és kissé tompa.
És ha már vizsgáljuk a héjat, akkor fontos az is, hogy bizonyosodjunk meg arról, hogyne legyenek repedések vagy szennyeződések a héjon, mivel ezek a baktériumok bejutásához vezethetnek.
Szerencsére az üzletekben kapható tojások rendre tiszták és UV fénnyel sterilizáltak, minden esetre a repedéseket és töréseket ellenőrizni kell még az üzletben, a vásárlás előtt.
Tárolás a hűtőben
Az egyik legfontosabb szempont az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében, a tojások megfelelő tárolása. Ismert szabály, hogy a tojás hűvös helyen is eltartható, vagyis az év nagy részében nem feltétlenül igényel aktív hűtést. Az otthoni tárolás során azonban ez csak akkor igaz, ha olyan helyen vásároltuk, ahol szintén nem hűtött körülmények között volt tárolva.
Ha azonban olyan üzletből származik a tojás, ahol hűtést biztosítottak, akkor mindenképpen tartsuk őket otthon is a hűtőszekrényben, ahol a hőmérséklet stabil és alacsony, sőt igyekezzünk a hűtési láncot a bolttól az otthonunkig mindinkább megtartani, legfeljebb rövid időre megszakítani.
A megvásárolt tojásokat hagyjuk a dobozban vagy a hűtő erre kialakított rekeszében, lehajtott fedéllel helyezzük el, hogy megakadályozzuk a szagok és ízek átvételét más élelmiszerektől, illetve fordítva, az esetleges tojáson megtelepedett szennyeződések sem kerülnek át más élelmiszereinkre.
Ne mossuk meg a tojásokat előre!
Mivel a tojások egy láthatatlan védőréteggel bírnak a felületükön, ezért fontos, hogy amíg nem kell, azt ne távolítsuk el. Ezért ne mossuk meg a tojásokat előre, mert ezt a réteget eltávolítva a baktériumok és mikroorganizmusok könnyebben bejuthatnak a tojásba. Csak akkor mossuk a tojásokat, amikor használni készülünk őket.
A hőkezelés fontossága -amit nem lehet eléggé hangsúlyozni…
A tojások hőkezelése alapvetően létfontosságú a biztonságos fogyasztáshoz.
Főzzük, süssük meg őket alaposan, hogy romlást okozó baktériumok, mikróbák, pl. a legismertebb és leggyakoribb Salmonella Enterica elpusztuljanak. Ezek a baktériumok bár a tojás bármely alkotórészében megtalálhatók, a sárgájában a legnagyobb valószínűséggel.
Visszatérve a hőkezeléshez: a nyers vagy nem kellően hőkezelt tojások fogyasztása is lehetséges ugyan, sőt bizonyos esetekben (pl. házi majonéz készítése során) elkerülhetetlen is, ám mindig fokozott kockázatot jelenthet és ez egyben azt is jelenti, hogy a tojások frissességét illetően tényleg meg kell bizonyosodnunk, akár az általunk ajánlott módszerek valamelyikével vagy azok kombinációjával.
A tojások ideális felhasználási módjai
A tojások sokféle módon felhasználhatók: sültek, rántotta, omlettek, és még sok más étel, pl. saláták és sütemények, töltelékek elkészítéséhez. Ahogy mondani szokás, ez alapvetően ízlés vagy recept dolga, illetve csak a fantázia szabhat határt hozzá.
Ha mégis ötlet kell, vagy kipróbálnánk valami újat, itt konkrétan 59 féle módszert találunk a tojás különböző elkészítésének formáját illetően:
Összefoglalásul: a tojások rendkívül sokoldalúak és táplálóak, fantasztikus és nélkülözhetetlen élelmiszerek.
Azonban, a frissességüket és biztonságos tárolásukat mindig szem előtt kell tartani.
Bízunk abban, hogy az általunk összeállított hasznos tippek segítenek kedves vásárlóinknak ebben a tojással készülő finom otthoni fogások mindenkori biztonságossá tételében.