A karácsony nemcsak a szeretet és az összetartozás ünnepe, hanem az ínycsiklandó finomságoké is. Az ünnepi asztal ékességei közé tartoznak a desszertek, amelyekkel minden korosztályt levehetünk a lábáról. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány különleges karácsonyi édességet, amelyeket könnyen elkészíthetsz otthon.

Mézeskalács: A klasszikus karácsonyi ízvilág

A mézeskalács elengedhetetlen része az ünnepeknek. A fűszeres illat, ami sütés közben betölti a lakást, azonnal meghozza a karácsonyi hangulatot.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
  2. Adjuk hozzá a mézet és a tojásokat, majd gyúrjuk össze a tésztát.
  3. Pihentessük hűtőben legalább 1 órát.
  4. Nyújtsuk ki, szaggassuk ki formákkal, és süssük 180°C-on 8-10 percig.
  5. Díszítsük cukormázzal, amikor kihűltek.

Karácsonyi panna cotta fűszeres szilvaraguval

Ha valami könnyedebb desszertet szeretnénk, a panna cotta tökéletes választás. A fűszeres szilvás ízvilág pedig tökéletesen passzol a karácsonyi hangulathoz.

Hozzávalók:

Panna cotta:

  • 5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 10 g zselatin
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd

Szilvaragu:

  • 20 dkg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 fahéjrúd
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítés:

  1. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
  2. A tejszínt, tejet, cukrot és vaníliát összemelegítjük, de nem forraljuk.
  3. Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd poharakba öntjük és hűtőben hagyjuk dermedni (legalább 4 órát).
  4. A szilvát feldaraboljuk, cukorral és fűszerekkel összefőzzük.
  5. Miután kihűlt, a dermedés után a panna cottára kanalazzuk.

Karácsonyi gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér a karácsonyi asztal egyik legkedveltebb édessége, tele szárított gyümölcsökkel és diófélékkel, melyek az ünnepi ízvilágot idézik. Könnyen elkészíthető, és akár ajándéknak is tökéletes!

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g mazsola
  • 100 g aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, füge)
  • 50 g durvára vágott dió vagy mandula
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál narancslé

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és fahéjat.
  2. Külön habosítsd ki a vajat és cukrot, majd egyesével keverd bele a tojásokat.
  3. Add hozzá a lisztes keveréket, a narancshéjat, narancslét, mazsolát, aszalt gyümölcsöket és diót.
  4. Öntsd a masszát kivajazott, kilisztezett kenyérformába.
  5. Sütés: 180 °C-on 60–70 percig.
Ezek a desszertek nemcsak finomak, hanem szépségükkel is hozzájárulnak az ünnepi asztal díszítéséhez, melyekhez minden fontos hozzávalót megtalálsz üzleteinkben és webáruházunkban. Bátran próbálj ki új recepteket, vagy variáld a hagyományosakat, hogy idén még emlékezetesebb legyen a karácsony!