A karácsony nemcsak a szeretet és az összetartozás ünnepe, hanem az ínycsiklandó finomságoké is. Az ünnepi asztal ékességei közé tartoznak a desszertek, amelyekkel minden korosztályt levehetünk a lábáról. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány különleges karácsonyi édességet, amelyeket könnyen elkészíthetsz otthon.
Mézeskalács: A klasszikus karácsonyi ízvilág
A mézeskalács elengedhetetlen része az ünnepeknek. A fűszeres illat, ami sütés közben betölti a lakást, azonnal meghozza a karácsonyi hangulatot.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
- Adjuk hozzá a mézet és a tojásokat, majd gyúrjuk össze a tésztát.
- Pihentessük hűtőben legalább 1 órát.
- Nyújtsuk ki, szaggassuk ki formákkal, és süssük 180°C-on 8-10 percig.
- Díszítsük cukormázzal, amikor kihűltek.
Karácsonyi panna cotta fűszeres szilvaraguval
Ha valami könnyedebb desszertet szeretnénk, a panna cotta tökéletes választás. A fűszeres szilvás ízvilág pedig tökéletesen passzol a karácsonyi hangulathoz.
Hozzávalók:
Panna cotta:
- 5 dl tejszín
- 1 dl tej
- 10 g zselatin
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
Szilvaragu:
- 20 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 1 fahéjrúd
- 2 szem szegfűszeg
Elkészítés:
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
- A tejszínt, tejet, cukrot és vaníliát összemelegítjük, de nem forraljuk.
- Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd poharakba öntjük és hűtőben hagyjuk dermedni (legalább 4 órát).
- A szilvát feldaraboljuk, cukorral és fűszerekkel összefőzzük.
- Miután kihűlt, a dermedés után a panna cottára kanalazzuk.
Karácsonyi gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér a karácsonyi asztal egyik legkedveltebb édessége, tele szárított gyümölcsökkel és diófélékkel, melyek az ünnepi ízvilágot idézik. Könnyen elkészíthető, és akár ajándéknak is tökéletes!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 100 g mazsola
- 100 g aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack, füge)
- 50 g durvára vágott dió vagy mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál narancslé
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és fahéjat.
- Külön habosítsd ki a vajat és cukrot, majd egyesével keverd bele a tojásokat.
- Add hozzá a lisztes keveréket, a narancshéjat, narancslét, mazsolát, aszalt gyümölcsöket és diót.
- Öntsd a masszát kivajazott, kilisztezett kenyérformába.
- Sütés: 180 °C-on 60–70 percig.